Gjerne store og tunge rent fysisk også 😉
Store historiefortellere og bøker som gjør oss varme om hjertet og blir sittende lenge!

De ordentlig gode bøkene…

Drøm om de levende av ­Gaute Heivoll
­

Hvis noen spør hva denne boka handler om, tenker jeg at det er underordnet. Her er det språket, beskrivelsene og følelsene som er viktige. Det lyseste i forelskelsen og det tyngste i vintermørket. En ung mann som skal ut i verden, etter å ha vært sin fars beste venn og arbeidskamerat. Livets harde realiteter når studenthybelen er et uisolert skur uten gardiner, og natta må tilbringes med den lille varmeovnen på fullt og stillongsen på under vatteppet, mens han med verkende hjerte lurer på om kjæresten vil se ham igjen.

Heivoll har her skrevet om sin egen fars oppvekst, og verden ses med en ung manns blikk. Og for et språk! Gaute Heivoll er stor som forfatter både ute og hjemme, og han har vunnet en rekke priser.

Jeg blir varm om hjertet bare jeg tenker på denne boka.

Du er så lys av Tore Renberg
­
Det er noe alvorlig galt med naboen som nå er på hyttetur med ekteparet Jørgen og Vibekes yngste sønn – Men hva?

Tore Renberg undersøker her hvor vanskelig det er å forstå hva som foregår på innsiden av et annet menneske. Utgangspunktet er ganske hverdagslig; Jørgen, med sine familie, får nye naboer som de pleier kontakt med og etter hvert vokser det frem en skepsis og en usikkerhet rettet mot familiefaren Steinar. Boka tar overaskende vendinger underveis. Boken leverer stor spenning, på en ny og original måte.

Tore Renberg har skrevet mesteparten av denne boka på nynorsk, og jeg er enig med VGs beskrivelse: Å lese Renbergs nynorsk, er som å høre ham snakke: Det virker helt naturlig. Det er uanstrengt, muntlig, morsomt, det er til tider vakkert (anmeldt september 2016).

Hekneveven av Lars Mytting
­

Dette er stor litteratur! «Hekneveven» er en oppfølger til «Søsterklokkene», som kom i 2018. Vi er på begynnelsen av 1900-tallet og presten Kai Schweigaard fortsetter å forske på heknevevens hemmeligheter. Hans sønn Jehans har nå blitt 21 år, og det er han som spiller hovedrollen i denne romanen. Han og hans unge kone bosetter seg på et lite, svært tungdrevet småbruk i Butangen. Det er et blodslit for dem begge, så mye at den altoppslukende kjærligheten deres lider. Men, et stort lyspunkt er det, i dobbelt forstand: Jehans klarer å skaffe strøm til bygda! Det gir dem stor ære.

Interessant er det også at vi finner en parallell til dagens situasjon: Spanskesyken inntar bygda, og samfunnet må stenges ned.

Mytting er en historieforteller av dimensjoner. Vi gleder oss stort til bind 3!

Mannen som elsket Yngve av Tore Renberg

Boka om Jarle Klepp ble godt mottatt av både leserne og kritikerne, da den ble først utgitt i 2003! Boken handler om syttenårige Jarle Klepp fra Stavanger, som går på videregående skole sent på 80-tallet. Han går med palestina-skjerf, har en bestevenn han diskuterer politikk med, en kul kjæreste og spiller i band. En dag begynner en ny gutt på skolen, som han blir fascinert av. Yngve er annerledes; han hører på synthpop og spiller tennis, og lojaliteten til den «gamle» gjengen viser seg vanskelig å kombinere med det nye, og spennende, bekjentskapet.

Boka er et morsomt tidsbilde fra Stavanger på sent 80-tall, men også en historie som er så mye mer! Både sår, trist, fin og veldig morsom!

Ikke lei av Stavanger og Jarle Klepp? Fordyp deg med de andre bøkene i denne serien.­

Rohinton Mistry: “Balansekunst” og “Familieanliggende”.

Indisk litteratur på sitt beste. Om syersken Dina Dalal, skredderne Darji og Omprakash og studenten Maneck.

Tette familier, kreativitet, lukter, lyder, stemninger… Må leses!!

­

Wikram Seth: En passende ung mann

Fire indiske familiers liv veves sammen, tidlig på 1950-tallet. Lata, gifteferdig og fra en god familie, står i sentrum. Moren strever med å finne en passende ung mann til henne. Tre år er gått siden uavhengigheten, og landet forbereder sitt første frie valg.

Denne romanen har høstet en drøss med superlativer.

Helena Thorfinn: “Før flommen tar oss”.

Svenske Sofia tar med seg familien til Bangladesh for å jobbe på ambassaden i Dhaka. Samtidig flykter to søstre fra landsbygda for å unnslippe å bli giftet bort til et liv i underdanighet. Søstrene havner i den svenske familiens hus, og to kulturer møtes.

Lærerik og spennende! 

Jeffrey Archer: “Kron eller mynt”.

Sovjetunionen 1968.  Faren til en ung og begavede Alexander er tatt av KGB. Alexander og moren må flykte, og de kaster kron og mynt om hvilket skip de skal ta ut i verden: Storbritannia eller USA. Vi følger den unge gutten gjennom 30 år.

Lett, selv om den er stor. Underholdende.

Bryce Courtenay: “Kraften av én”.

Den Sør-Afrikanske Peekay blir på midten av 1900-tallet sendt på internatskole som 5-åring. Han opplever noen tøffe år, men han skal komme til å bli en viktig person i voksen alder.

En episk oppvekstroman om å måtte stole på egen styrke. 

God lesning! ♥
Translate »