2022 er skeivt kulturår! Det er i år 50 år siden paragraf 213 i straffeloven ble fjernet og homofili ble avkriminalisert i Norge. En enorm kamp var kjempet med Kim Friele i spissen. Men hun stoppet ikke der og i disse 50 årene har hun fortsatt å stå på barrikadene og kjempet for skeives rettigheter og helse. 

Horten bibliotek er med på markeringen. Den 22. hver måned vil vi legge ut et skeivt boktips. Så følg med: Her får du lærerike, tøffe og inspirerende boktips! 

Emma Ellingsen. Bokforside. Foto.
Jakten av Baroch Tendler
Johan og kompisen Qasim gruer seg til enda en kjedelig skolehøst, nå som tiende klassinger. Men så blir mora til Mounir i klassen drept. Det kan være snakk om et æresdrap, spesielt siden Mounirs far har forsvunnet også. Mounir flytter inn til Johan inntil videre. Det er også noen som maler hakekors og rasistiske slagord på veggene på Grønland. Johan og Qasim kaster seg uti jakten etter de skyldige. Har drapet på Mounirs mor sammenheng med vandalismen? Oppi alt dette oppdager Johan en annen side ved seg selv. Han oppdager at han begynner å like Mounir skikkelig godt. 
Handlingen foregår på Grønland i Oslo. 
Johan har et herlig vennskap med Qasim. En kamerat som aksepterer kompisen sin som han er. Qasim vil bare at kameraten skal være ærlig med han. Så enkelt, men også så vanskelig. 
Kjærlighetshistorien er nydelig i bakgrunnen, der de nærmer seg hverandre stille og forsiktig. Det er en befrielse å lese en kjærlighetshistorie som ikke lager noe stort nummer ut av at det er «homofil» kjærlighet. Bare kjærlighet. 
 En røff og tøff historie med stor fart og spenning. Her har vi mulig æresdrap og forsvinning, nynazisme, vennskap og kjærlighet. Lettlest og passer for både de som vil ha en spennende historie og de som vil ha en søt kjærlighetshistorie. 

Flere skeive boktips ↓

Emma Ellingsen. Bokforside. Foto.
Date me, Bryson Keller av Kevin van Whye
Bryson Keller er fotballkaptein og særdeles ettertraktet fyr. Ikke minst på grunn av en utfordring: Hver uke en ny date og Bryson må si ja til den første som spør. Hittil har alle datene vært jenter, men så spør Kai Bryson. De holder det hemmelig. Det går ikke lenge før Bryson er villig til å bryte alle reglene sine. 
Herlig kjærlighetshistorie med like mye varme og hjerte som Heartstopper. Kai og Bryson har en god kjemi. Noe “komme ut”-angst, men det er mest fokus på disse gryende følelsene mellom Kai og Bryson. De er like skjønne som Nick og Charlie. 
Dette er en skikkelig kosebok. Selvfølgelig er det noen deler av den som ikke er fullt så hyggelige, men generelt er dette en “happy go lucky”-historie om to som finner hverandre. Fantastisk bok! 
Emma Ellingsen. Bokforside. Foto.
Det blir aldri lyst her av Tina Åmodt
Sara flytter med kjæresten Eli til hennes hjemtrakter. Til Finnmark. To skadeskutte sjeler som klamrer seg til hverandre. Men er de bra for hverandre? Klaustrofobisk, dyster og intens romandebut. 
Sara og Eli har begge mye bagasje. Sara har vært i et destruktivt forhold tidligere som henger igjen i henne. Hun klarer ikke helt å stole på Eli, men hun er egentlig avhengig av henne. Eli har også mørke flekker i sin fortid som hun døyver med alkohol. Hun har også en ekskone som Sara er redd for at opptar Elis tanker litt for mye.  
De trenger hverandre så sårt, men det er veldig usikkert om de er faktisk er bra for hverandre. Men de prøver så godt de kan i dette isøde mørket. 
Relativt lettlest med ofte veldig korte kapitler. Stemning derimot er mørk, kald og klaustrofobisk. Man kjenner desperasjonen og intensiteten i forholdet på kroppen. En drukningsfornemmelse som starter allerede på første side. Sara og Eli klamrer seg til hverandre, og leseren klamrer seg til håpet om at dette skal gå bra. 
Det blir aldri lyst her er Åmodts romandebut. 
Emma Ellingsen. Bokforside. Foto.
To pappaer: en historie om kjærlighet, surrogati og familie av Knut H. Pelerud og Kjartan P. Haugen, fortalt til Aina Kristiansen
To møtes og faller for hverandre. Bygger et liv sammen. Drømmer om familie. Drømmen viser seg å ikke være så lett, da adopsjon ikke er en enkel sak når paret består av to menn. Derfor faller valget på surrogati. Surrogati er ikke babyshopping og quick fix. Etter en omfattende prosess kan de til slutt holde deres lille datter Olivia Quinn. Drømmen om familie er oppnådd. 
Dette er en bok full av varme og kjærlighet, men også fortvilelse og redsel. Surrogati er ingen enkel prosess, spesielt om man vil gjøre det på den riktige måten. Knut og Kjartan forteller om hvordan de opplevde prosessen. Man får også vite litt om begges bakgrunn. Lettlest og interessant om surrogati og en herlig kjærlighetshistorie i bunnen. 
Boka minner om Anja+Gro=Mio : kunsten å få barn av Gro og Anja Hammerseng-Edin. 
Emma Ellingsen. Bokforside. Foto.
The witch king av H.E. Edgmon 
Heksen Wyatt blir dratt tilbake til feverdenen han flyktet fra av sin forlovede, feprins Emyr. Det er maktspill på gang som Wyatt blir sugd inn i. Hvordan skal han komme seg vekk fra alt han hater? Sår, intens og spennende fantasy med kampen mellom feer og hekser sentralt.

Wyatt har mye bagasje. Litt etter litt blir vi kjent med forhistorien hans. Hvorfor flyktet han? Feverdenen er både en vakkert og fascinerende verden, men også mørk og dyster. Hekser er barn av feer, outcasts, som alt for lenge har blitt sett ned på og undertrykt. Forholdet mellom Wyatt og Emyr er komplisert. Wyatt het noe annet den gangen blodskontrakten ble inngått. Emyr aksepterer Wyatt, mens Emyr bare forvirrer og frustrerer Wyatt. Minner han på det han flyktet fra. 
Spennende og intens fantasy med sår undertone. Høyt maktspill, hemmeligheter og kanskje litt håp. 
Bokforside. Foto.
Emma av Emma Ellingsen 
Emma er født Tobias. Men Tobias visste at hun alltid har vært en jente. Heldigvis har hun hatt en støttende familie rundt seg som lot henne bli den hun var ment å være. En lettlest, ærlig og sterk biografi om å være født i feil kropp.  
Emma Ellingsen er kjent fra tv-serien Født i feil kropp og deretter som influenser på ulike SoMe-plattformer. Hun er en rollemodell og viser viktigheten av å tørre å være seg selv. Ikke alle er like heldig som henne og har familie og venner som støtter i utfordrende tider. 
Biografien er lettlest med mange fotografier. En ærlig og sterk biografi hvor vi blir godt kjent med en viljesterk ung kvinne som vet hva hun vil og hvem hun er. 
Bokforside. Foto.
Kampene : et portrett av Kim Friele av Ola Henmo
Dette er historien om bautaen innenfor homofiles rettighetsarbeid i Norge. Kim Friele inspirerer med sin enorme stå på-vilje, ukuelighet og engasjement. Dette er historien om kamper og seirer, uenigheter og motgang. Dette er historien om kjærlighet og frihet.
Ola Henmo har klart å få frem Kim Friele både som person og kampmaskin. Engasjerende og varmt skrevet. Utrolig inspirerende lesning!
Kim Friele døde 22. November 2021 og ble begravet på statens bekostning, en æresbevisning gitt til personer som har gjort en lang innsats i nasjonal tjeneste. Etter 2. verdenskrig er 69 personer blitt begravet på statens bekostning. Syv av disse er kvinner, så Kim Friele er en del av en eksklusiv gjeng. 
Bokforside. Foto.
En sånn rød amerikansk scooter av Molly (Henrik) Øxnevad
Erik kjeder seg og skulker stadig skolen. Foreldrene hans er skilt, og faren er nå sammen med Eriks lærer. Erik henger med venner og får seg to kjærester som også er kjærester. Han drømmer seg langt bort, spesielt siden mormoren har blitt alvorlig syk. Mormoren er ikke som alle andre bestemødre og virker som den eneste som skjønner Erik. Erik vil helst unngå drama, men drama ser alltid ut til å finne han. 
Tenåringsliv, forelskelse, drama, syk bestemor og om å drømme seg så langt vekk. Hvem drømmer seg ikke bort når man er ungdom? En hverdagslig historie, hvor ting bare er sånn som de er. To kjærester på en gang? Jepp. Den eneste som ikke er helt normal i boka er mormora. Den dama er småsprø. 
Fint med en skeiv bok som ikke gjør et nummer ut av det, men handler om oppvekst og hverdagsutfordringer. 
De som kjenner Stavanger godt, vil nok kjenne seg igjen der hvor Erik ferdes i boka. 
Etter utgivelsen har Henrik blitt Molly. 
 
 
Bokforside. Foto.
Dette blir mellom oss av Alexander Kielland Krag
Felix flytter tilbake til Oslo. En dag ser han Nicolai. Det blir hjertebank og feberfølelse. Men er Felix klar for å erkjenne sine egne følelser? Det hadde vært så mye enklere om en av dem var jente. Felix prøver og nærme seg Nicolai. Men det er ikke så lett å vite om han er sånn interessert eller ikke. 
Den første store kjærligheten! Hodet spiller navnet på repeat. Det er bare den personen i hele verden. En intens, realistisk og søt kjærlighetshistorie som enhver som har vært forelska kan kjenne seg igjen i.  
Handlingen flyter lett av gårde med korte og kompakte kapitler. Man blir sugd inn i forelskelsen. 
Utgitt som insta-roman (Dbmo_2020). 
 
Denne boka er homo av Juno (James) Dawson
Skeiv eller streit, cis eller trans? Eller aner ikke/usikker? Det viktigste er ikke hva man identifiserer seg som, men at man aksepterer og har det bra med seg selv.
Juno Dawson skriver åpent og fryktløst om seksualitet, sex, kjærlighet og alt imellom. Ingenting er for kleint til å tas opp og det blir aldri kleint heller. Boka krydres med erfaringshistorier og enkle tegninger. Dawson skriver lekende og lett. En fascinerende og underholdende bok man lærer masse av. 
Etter utgivelsen har James blitt Juno. 

 

Bokforside. Foto.
Bursdag av Meredith Russo
Eric og Morgan er født på samme dag, på samme sykehus. De har vært bestevenner siden fødsel og har alltid feiret bursdagen sammen. Sånn skal det alltid være, ikke sant? 
Gjennom seks bursdager følger vi Eric og Morgan fra de er tretten til de blir atten. Deres utfordringer, oppturer og nedturer, vennskap og forelskelse. Vi engasjerer oss i Morgans kamp for å akseptere seg selv og tørre fortelle hemmeligheten til den viktigste personen i livet hans: Eric. Eric på sin side sliter med både familien og redselen for å miste Morgan. Han vil så gjerne at Morgan skal fortelle han hva som plager han, men samtidig tør han ikke presse for mye. De er så redde for å miste hverandre, men kommer Morgans hemmelighet til å slite i stykker det de har sammen? 
Hjerteskjærende, engasjerende og sterk historie som kjønnsidentitet, vennskap og kjærlighet med en porsjon familieproblemer. Selv om vi bare møter Eric og Morgan hver bursdag fra de er tretten til atten, er historien mesterlig knyttet sammen til en helhet. Det veksles mellom Eric og Morgan. Man blir oppriktig glad i disse to.  
 

Godt skeivt kulturår! ♥

Translate »