2022 er skeivt kulturår! Det er i år 50 år siden paragraf 213 i straffeloven ble fjernet og homofili ble avkriminalisert i Norge. En enorm kamp var kjempet med Kim Friele i spissen. Men hun stoppet ikke der og i disse 50 årene har hun fortsatt å stå på barrikadene og kjempet for skeives rettigheter og helse. 

Horten bibliotek er med på markeringen. Den 22. hver måned vil vi legge ut et skeivt boktips. Så følg med: Her får du lærerike, tøffe og inspirerende boktips! 

Emma Ellingsen. Bokforside. Foto.
Emma av Emma Ellingsen 
Emma er født Tobias. Men Tobias visste at hun alltid har vært en jente. Heldigvis har hun hatt en støttende familie rundt seg som lot henne bli den hun var ment å være. En lettlest, ærlig og sterk biografi om å være født i feil kropp.  
Emma Ellingsen er kjent fra tv-serien Født i feil kropp og deretter som influenser på ulike SoMe-plattformer. Hun er en rollemodell og viser viktigheten av å tørre å være seg selv. Ikke alle er like heldig som henne og har familie og venner som støtter i utfordrende tider. 
Biografien er lettlest med mange fotografier. En ærlig og sterk biografi hvor vi blir godt kjent med en viljesterk ung kvinne som vet hva hun vil og hvem hun er. 

Flere skeive boktips ↓

Bokforside. Foto.
Kampene : et portrett av Kim Friele av Ola Henmo
Kim Friele (1935-2021) – bautaen innen kampen for de homofiles rettigheter i Norge. På 1960-tallet kastet hun seg uredd mot straffelovens paragraf 213 og fjerning av homofili som psykiatrisk diagnose. En inspirerende, beintøff og engasjerende biografi om en av Norges mest dekorerte kvinner.
Dette er historien om bautaen innenfor homofiles rettighetsarbeid i Norge. Kim Friele inspirerer med sin enorme stå på-vilje, ukuelighet og engasjement. Dette er historien om kamper og seirer, uenigheter og motgang. Dette er historien om kjærlighet og frihet.
Ola Henmo har klart å få frem Kim Friele både som person og kampmaskin. Engasjerende og varmt skrevet. Utrolig inspirerende lesning!
Kim Friele døde 22. November 2021 og ble begravet på statens bekostning, en æresbevisning gitt til personer som har gjort en lang innsats i nasjonal tjeneste. Etter 2. verdenskrig er 69 personer blitt begravet på statens bekostning. Syv av disse er kvinner, så Kim Friele er en del av en eksklusiv gjeng. 
Bokforside. Foto.
En sånn rød amerikansk scooter av Molly (Henrik) Øxnevad
Erik kjeder seg og skulker stadig skolen. Foreldrene hans er skilt, og faren er nå sammen med Eriks lærer. Erik henger med venner og får seg to kjærester som også er kjærester. Han drømmer seg langt bort, spesielt siden mormoren har blitt alvorlig syk. Mormoren er ikke som alle andre bestemødre og virker som den eneste som skjønner Erik. Erik vil helst unngå drama, men drama ser alltid ut til å finne han. 
Tenåringsliv, forelskelse, drama, syk bestemor og om å drømme seg så langt vekk. Hvem drømmer seg ikke bort når man er ungdom? En hverdagslig historie, hvor ting bare er sånn som de er. To kjærester på en gang? Jepp. Den eneste som ikke er helt normal i boka er mormora. Den dama er småsprø. 
Fint med en skeiv bok som ikke gjør et nummer ut av det, men handler om oppvekst og hverdagsutfordringer. 
De som kjenner Stavanger godt, vil nok kjenne seg igjen der hvor Erik ferdes i boka. 
Etter utgivelsen har Henrik blitt Molly. 
 
 
Bokforside. Foto.
Dette blir mellom oss av Alexander Kielland Krag
Felix flytter tilbake til Oslo. En dag ser han Nicolai. Det blir hjertebank og feberfølelse. Men er Felix klar for å erkjenne sine egne følelser? Det hadde vært så mye enklere om en av dem var jente. Felix prøver og nærme seg Nicolai. Men det er ikke så lett å vite om han er sånn interessert eller ikke. 
Den første store kjærligheten! Hodet spiller navnet på repeat. Det er bare den personen i hele verden. En intens, realistisk og søt kjærlighetshistorie som enhver som har vært forelska kan kjenne seg igjen i.  
Handlingen flyter lett av gårde med korte og kompakte kapitler. Man blir sugd inn i forelskelsen. 
Utgitt som insta-roman (Dbmo_2020). 
 
Denne boka er homo av Juno (James) Dawson
Skeiv eller streit, cis eller trans? Eller aner ikke/usikker? Det viktigste er ikke hva man identifiserer seg som, men at man aksepterer og har det bra med seg selv.
Juno Dawson skriver åpent og fryktløst om seksualitet, sex, kjærlighet og alt imellom. Ingenting er for kleint til å tas opp og det blir aldri kleint heller. Boka krydres med erfaringshistorier og enkle tegninger. Dawson skriver lekende og lett. En fascinerende og underholdende bok man lærer masse av. 
Etter utgivelsen har James blitt Juno. 
 
Bokforside. Foto.
Bursdag av Meredith Russo
Eric og Morgan er født på samme dag, på samme sykehus. De har vært bestevenner siden fødsel og har alltid feiret bursdagen sammen. Sånn skal det alltid være, ikke sant? 
Gjennom seks bursdager følger vi Eric og Morgan fra de er tretten til de blir atten. Deres utfordringer, oppturer og nedturer, vennskap og forelskelse. Vi engasjerer oss i Morgans kamp for å akseptere seg selv og tørre fortelle hemmeligheten til den viktigste personen i livet hans: Eric. Eric på sin side sliter med både familien og redselen for å miste Morgan. Han vil så gjerne at Morgan skal fortelle han hva som plager han, men samtidig tør han ikke presse for mye. De er så redde for å miste hverandre, men kommer Morgans hemmelighet til å slite i stykker det de har sammen? 
Hjerteskjærende, engasjerende og sterk historie som kjønnsidentitet, vennskap og kjærlighet med en porsjon familieproblemer. Selv om vi bare møter Eric og Morgan hver bursdag fra de er tretten til atten, er historien mesterlig knyttet sammen til en helhet. Det veksles mellom Eric og Morgan. Man blir oppriktig glad i disse to.  
 

Godt skeivt kulturår! ♥

Translate »