Kvinne i mørk gate. Foto.

Mange gode ungdomsbøker omhandler alvorlige temaer som sorg, mobbing, omsorgssvikt, angst eller spiseforstyrrelser…

Her er bare noen av de vi kan anbefale…

Outlaster av Nina Borge
Adrian mestrer det å være lagleder på CS:GO, men det virkelige liv er verre. Skolen er et mareritt, da angsten gjør at han kommer til å stryke i flere fag om han ikke skjerper seg. Men det er vanskelig å styre angsten og verre er det at de voksne skylder dårlige skoleresultater på spillinga.
Sterk ungdomsbok om angst og det å bruke spilling som mestringsarena, samt det å stole på at gode venner tåler hemmeligheten din. Bør leses av alle!
Dette er ikke oss av Neda Alaei
Da Sannas mor dør, faller farens verden sammen. Plutselig må Sanna være den voksne og ta ansvar for både seg og faren midt oppi sin egen sorg. Det blir mye press på unge skuldre.
Sår og sterk bok om sorg og omsorgssvikt. Heldigvis finnes det håp om man tør å slippe andre inn i livet.

 

Ellers er jeg ikke noe menneske av Agnar Lirhus
Mathilde vil helst sitte inne å spille FoM, et online spill, der hennes eneste bestevenn er. I verden utenfor er Mathilde ingen. En ingen Janne og gjengen elsker å hakke på.
Sterk bok om mobbingens konsekvenser, men også om å finne sin indre styrke man ikke visste man hadde.
 
Bokforside. Foto.
Bursdag av Meredith Russo
Eric og Morgan er født på samme dag, på samme sykehus og har vært bestevenner hele livet. Men Morgan har en hemmelighet som han ikke vet om vennskapet med Eric vil tåle.
Vi følger Eric og Morgan gjennom seks bursdager, gjennom oppturer og nedturer, vennskap og forelskelser. Man blir veldig engasjert i Eric og Morgan og hva som har skjedd fra forrige bursdag.
Når er jeg gammel nok til å skyte faren min? av Åse Ombustvedt og Skinkeape (ill.)
Faren regjerer, mens mora er stille i bakgrunnen eller på jobb. Han må takle farens lunefulle humør hele tiden. På skolen går det meste i vranglås.
Dyster historie om fysisk og psykisk vold i nære relasjoner fortalt i diktform. Sterk og mørk med tegninger som bygger under den uhyggelige stemningen. Hans indre kaos er til å ta og føle på.
Translate »