Vi sier god morsdag, med disse fine bøkene som omhandler nettopp mødre og morsrollen på ulikt vis..

Kvinne og barn i solnedgang. Foto.
Ta vare på mamma av Shin Kyong-Sook
Tok de mamma for gitt?
Dette er rett og slett den mestselgende romanen i Korea noensinne, ifølge forlaget. En rørende bok, om en families jakt på en mamma som forsvinner brått. Var hun lykkelig? Hva skjedde egentlig den dagen hun ble borte?
Om nære relasjoner og en for oss fremmed kultur.
Eiketreet av Sofia Lundberg
Sårt og fint om mammarollen etter skilsmisse

 

Esther sørger etter et samlivsbrudd. Da alt er som mørkest treffer hun Rut, en gammel dame som har en egen evne til å lytte. Rut deler tanker og erfaringer fra fortiden og gir Esther nye perspektiv. Men plutselig en dag er ikke Rut å finne noe sted, og Esther tar opp jakten. Hun reiser til Como-sjøen i Italia, og hun forstår raskt at det er mye hun ikke vet om livet til Rut.

 

En varm, engasjerende, nydelig historie skrevet med et levende språk som kan minne om «La meg synge deg stille sanger» av Linda Olsson og «Spis, elsk, lev» av Elizabeth Gilbert.               
Kjære bestemor av Linda Lund Nilsson
Hvor godt kjenner man egentlig sine nærmeste?
Nydelig bok om nære familiebånd, det sagte og det usagte. En bok til ettertanke.
Er mor død. Bokforside. Foto.
Vidunderlege Vera av Siri M. Kvamme
«Livet har skrumpa inn, og ho med det» Vera er en skilt tobarnsmor som jobber halv stilling i svømmehallen. Hun er dritt lei av dårlig økonomi, oppussingskaos i heimen og fuktig inneklima på jobben! Vera føler en sterk dragning mot kommunehuset rett over veien og ønsker over alt annet en fast stilling der. NÅ er det på tide med endring. Hun skal ta grep. Og kanskje er det håp da Gry i kommuneadministrasjonen skader seg. Samtidig blir hun kjent med en nevenyttig svensk lakseforsker som har flyttet til bygda…
Med et friskt kreativt språk maler forfatteren frem bildene fra vestlandsbygda Vrangdal- og alt som skjer i Vera sitt hode. Passer for deg som ønsker en lett og positiv leseopplevelse.
Er mor død. Bokforside. Foto.
Er mor død av Vigdis Hjorth
Ikke alle mor/barn-relasjoner er gode og sunne. Vigdis Hjorth skriver godt om dysfunksjonalitet i nære relasjoner.
Etter å ha tilbrakt flere tiår i USA, vender Johanna tilbake til hjemlandet etter at mannen er død. Dette innebærer at hun må konfrontere mor og søster, og deres langvarige konflikt. Vi følger hovedpersonen i nåtid, men og gjennom tilbakeblikk, der psykisk sykdom, vonde barndomsminner og et av Johannas kjente kunstverk gir grobunn for mye konflikt og bitterhet. Er det mulig å nærme seg sin egen mor igjen, om ikke annet for å snakke ut?
«Den litterære utforskingen av mor-datter-forholdet i «Er mor død» er både allmenngyldig og modig – og levert med språklig bravur og stilistisk sikkerhet i sedvanlig Hjorth-kvalitet» skrev Dagbladets anmelder og kastet en sekser på terningen.
Er mor død. Bokforside. Foto.
Emily forever
Emily er 19 år og gravid.
Kanskje greit, men bår barnefaren er dopselger og ikke til å stole på, kjenner Emily seg alene og rådvill. Og hva bruker man egentlig en far til? Det vet hun ikke. Moren og Emily beveger seg rundt hverandre som skygger. Hun prøver å hjelpe, men hverken hodet eller hjertet er tilstede. Tonen er så sår, så sår. Noe av det beste jeg har lest på lenge.
Fra forfatteren av boka Alle utlendinger har lukka gardiner.
Translate »