Kaffekopp, høstløv og bok i mønstrete sengetøy. Foto.

Det hender vi får spørsmål om ordentlig koselige bøker… Trivelige, romantiske eller litt morsomme ♥
Litt feelgood kan vi vel alle trenge etter det siste halvannet året…

Her er noen trivelige leseforslag fra oss, til den voksne leseren:

Med Albert i baksetet av Homer Hickman

En mann, hans kone og hennes alligator på biltur fra West Virginia til Florida:

­En herlig, sprø og underholdende road trip-roman med rot i virkelige hendelser!

Rosie Walsh: Uten et eneste ord ♥

Noen ganger trenger man bare en GOD kjærlighetsroman, gjerne med forviklinger og misforståelser underveis. Dette er en sånn bok.

Og om det er noen her som har lest «Et helt halvt år» av Jojo Moyes, så er det mange likheter her. Eddie og Sara møter hverandre, og sterke følelser oppstår. Etter en uke er de sikre på at de er ment for hverandre. Da de må skilles for noe dager, skjer uventede ting. Han ringer ikke som avtalt, og hun blir både bekymret og desperat etter å finne ut hva som har hendt.

Rørende og lettlest, som skapt for en vinterkveld under et mykt pledd.

Norges uskrevne lover av Egil Aslak Aursand Hagerup.

­En humoristisk bok om alle ´lovene´ vi lever etter i hverdagen som vi ikke sier høyt, men de fleste er innforstått med.

­Boken er et bilde på norsk kultur, som forfatteren selv sier– Jeg merket fort at det ble et portrett av norsk kultur, og måten vi oppfører oss mot hverandre. Det ble et veldig søtt portrett, faktisk. Nordmenn er sjenerte og snille. Om vi finner en vott på bakken, børster vi av den og henger den opp på nærmeste brøytestikke. De fleste lovene handler om å ta hensyn til andre.  

Sauebondens liv av James Rebanks

Handlingen er lagt til vakre og barske Lake District nasjonalpark. Her får du virkelig respekt for Sauebondens liv og streben. Du får innblikk i gleder og utfordringer ved å drive sauedrift i Nordvest-England. Boken skildrer historier og tanker fra forfatterens eget liv, som selv er nedarvet og innfødt sauebonde.

Arbeidet og slitet ved gården formidles langsomt og nøkternt. Det virker viktig for forfatteren å løfte frem praktisk intelligens, fremfor akademiske oppnåelser. Skolegangen var ingen dans på roser, men han oppnådde likevel en interesse for bøker og studerte til og med ved Oxford – men dette er på ingen måte hovedfokuset her. De små gledene, innimellom alt slitet, og verdien av å bevisst velge å være sauebonde opphøyes her. En sjarmerende bok!­

En frosk i fjorden er en selvopplevd historie fra franske Lorelou Desjardins.

­Hun flyttet til Oslo på grunn av drømmejobben og ble raskt litt forundret over nordmenns oppførsel. Forfatteren gir oss et skråblikk på nordmenns væremåte sett utenfrasom resulterer i en veldig underholdende og lærerik bok. 

Eiketreet av Sofia Lundberg

Sårt og fint om mammarollen etter skilsmisse       

Esther sørger etter et samlivsbrudd. Da alt er som mørkest treffer hun Rut, en gammel dame som har en egen evne til å lytte. Rut deler tanker og erfaringer fra fortiden og gir Esther nye perspektiv. Men plutselig en dag er ikke Rut å finne noe sted, og Esther tar opp jakten. Hun reiser til Como-sjøen i Italia, og hun forstår raskt at det er mye hun ikke vet om livet til Rut.

En varm, engasjerende, nydelig historie skrevet med et levende språk som kan minne om «La meg synge deg stille sanger» av Linda Olsson og «Spis, elsk, lev» av Elizabeth Gilbert.  

Den eneste broren av Tove Nilsen
­

Året er 1942 og Leif bor i Damegården sammen med moren, mormoren og tre søstre. Ute truer krigen og folk er redde. Leif trenger en jobb for å forsørge familien, men, han har vannskrekk og nekter å ta hyre om bord på en båt, sånn som faren har gjort. En søndag blir han imidlertid tilbudt en jobb på byens sykkelverksted, selve drømmejobben. Lykkelig takker han ja og løper hjemover, men, tenker han, «hvem skal da hente ved å jage rottene bort fra kjøkkenet, når jeg er på jobb?»

Tove Nilsen er fabelaktig med ord og med stemninger. Som når hun beskriver forholdet mellom Leif og den peneste jenta i byen, bibliotekaren, og når hun skriver om mormoren som ikke spiser fisk, fordi mannen hennes ligger på havets bunn. Jeg ble dratt med inn i denne historien, og den er vanskelig å legge fra seg. Forfatteren er 68 år og har snart skrevet 30 bøker.

Hekneveven av Lars Mytting
­

Dette er stor litteratur! «Hekneveven» er en oppfølger til «Søsterklokkene», som kom i 2018. Vi er på begynnelsen av 1900-tallet og presten Kai Schweigaard fortsetter å forske på heknevevens hemmeligheter. Hans sønn Jehans har nå blitt 21 år, og det er han som spiller hovedrollen i denne romanen. Han og hans unge kone bosetter seg på et lite, svært tungdrevet småbruk i Butangen. Det er et blodslit for dem begge, så mye at den altoppslukende kjærligheten deres lider. Men, et stort lyspunkt er det, i dobbelt forstand: Jehans klarer å skaffe strøm til bygda! Det gir dem stor ære.

Interessant er det også at vi finner en parallell til dagens situasjon: Spanskesyken inntar bygda, og samfunnet må stenges ned.

Mytting er en historieforteller av dimensjoner. Vi gleder oss stort til bind 3!

Drøm om de levende av ­Gaute Heivoll
­

Hvis noen spør hva denne boka handler om, tenker jeg at det er underordnet. Her er det språket, beskrivelsene og følelsene som er viktige. Det lyseste i forelskelsen og det tyngste i vintermørket. En ung mann som skal ut i verden, etter å ha vært sin fars beste venn og arbeidskamerat. Livets harde realiteter når studenthybelen er et uisolert skur uten gardiner, og natta må tilbringes med den lille varmeovnen på fullt og stillongsen på under vatteppet, mens han med verkende hjerte lurer på om kjæresten vil se ham igjen.

Heivoll har her skrevet om sin egen fars oppvekst, og verden ses med en ung manns blikk. Og for et språk! Gaute Heivoll er stor som forfatter både ute og hjemme, og han har vunnet en rekke priser.
Lese fra s. 212, om firkløveren..

Jeg blir varm om hjertet bare jeg tenker på denne boka.

Kos deg! ♥

Translate »