Kvinne med smilende øyne synlig bak en bok. Foto.
Sakprosa kan og være hyggelesning eller bare god underholdning.
Vi tipser om morsomme og koselige bøker blant sakprosa-litteraturen vår.

Norges uskrevne lover av Egil Aslak Aursand Hagerup.

­En humoristisk bok om alle ´lovene´ vi lever etter i hverdagen som vi ikke sier høyt, men de fleste er innforstått med.

­Boken er et bilde på norsk kultur, som forfatteren selv sier– Jeg merket fort at det ble et portrett av norsk kultur, og måten vi oppfører oss mot hverandre. Det ble et veldig søtt portrett, faktisk. Nordmenn er sjenerte og snille. Om vi finner en vott på bakken, børster vi av den og henger den opp på nærmeste brøytestikke. De fleste lovene handler om å ta hensyn til andre.  

Sauebondens liv av James Rebanks

Handlingen er lagt til vakre og barske Lake District nasjonalpark. Her får du virkelig respekt for Sauebondens liv og streben. Du får innblikk i gleder og utfordringer ved å drive sauedrift i Nordvest-England. Boken skildrer historier og tanker fra forfatterens eget liv, som selv er nedarvet og innfødt sauebonde.

Arbeidet og slitet ved gården formidles langsomt og nøkternt. Det virker viktig for forfatteren å løfte frem praktisk intelligens, fremfor akademiske oppnåelser. Skolegangen var ingen dans på roser, men han oppnådde likevel en interesse for bøker og studerte til og med ved Oxford – men dette er på ingen måte hovedfokuset her. De små gledene, innimellom alt slitet, og verdien av å bevisst velge å være sauebonde opphøyes her. En sjarmerende bok!­

Boka har også en populær oppfølger.

En frosk i fjorden er en selvopplevd historie fra franske Lorelou Desjardins.

­Hun flyttet til Oslo på grunn av drømmejobben og ble raskt litt forundret over nordmenns oppførsel. Forfatteren gir oss et skråblikk på nordmenns væremåte sett utenfrasom resulterer i en veldig underholdende og lærerik bok. 

God lesning!

Translate »