Bok- og filmutstilling i biblioteket. Valentine. Foto.​Både morsdag, valentinsdag og dessuten fastelavn på samme dag! Det må være ekstra mye kjærlighet, om den enn er til mor, partner/ektefelle eller bare til boller med krem! Det skjer dessuten veldig sjelden at alle disse merkedagene havner på samme dag.. Neste gang er visstnok i 2083!

Kom gjerne innom oss og se de fine utstillingene, og alle leseforslagene, i anledning både valentinsdagen og morsdagen også.

Uansett hvilken dag som er viktigst for deg – og hvordan du markerer den – her får du bøker og filmer proppfulle av nettopp kjærlighet:

❤️ Eiketreet av Sofia Lundberg

Sårt og fint om mammarollen etter skilsmisse       

Esther sørger etter et samlivsbrudd. Da alt er som mørkest treffer hun Rut, en gammel dame som har en egen evne til å lytte. Rut deler tanker og erfaringer fra fortiden og gir Esther nye perspektiv. Men plutselig en dag er ikke Rut å finne noe sted, og Esther tar opp jakten. Hun reiser til Como-sjøen i Italia, og hun forstår raskt at det er mye hun ikke vet om livet til Rut.

En varm, engasjerende, nydelig historie skrevet med et levende språk som kan minne om «La meg synge deg stille sanger» av Linda Olsson og «Spis, elsk, lev» av Elizabeth Gilbert.               

Uten et eneste ord. Bokforside. Foto.

❤️ Rosie Walsh: Uten et eneste ord

Noen ganger trenger man bare en GOD kjærlighetsroman, gjerne med forviklinger og misforståelser underveis. Dette er en sånn bok.

Og om det er noen her som har lest «Et helt halvt år» av Jojo Moyes, så er det mange likheter her. Eddie og Sara møter hverandre, og sterke følelser oppstår. Etter en uke er de sikre på at de er ment for hverandre. Da de må skilles for noe dager, skjer uventede ting. Han ringer ikke som avtalt, og hun blir både bekymret og desperat etter å finne ut hva som har hendt.

Rørende og lettlest, som skapt for en vinterkveld under et mykt pledd.

The theory of everything (2014)­ ❤️

Eddie Redmayne spiller Stephen Hawking i denne prisbelønte, britiske filmen om vitenskapsmannens liv og sykdomshistorie. Boken er basert på Hawkings ekskones biografi, og filmen omhandler også deres tidlige kjærlighetshistorie, når de møtes som unge studenter i Cambridge. Hawkings karriere og hans revolusjonerende teorier vies også plass i denne filmen, men Hawkings alvorlige sykdom, og hvordan denne preger familiens liv, får hovedfokuset.

Filmen er rørende og visuelt vakker, med fantastisk filmmusikk fra nå avdøde filmmusikkskaper Jóhann Jóhannsson.­

Mr. Morgans Last Love ❤️ 

Dette er en søt og sjarmerende fransk-amerikansk film om ensomhet, sorg og kjærlighet! 

Matthew Morgan sørger over sin avdøde kone i Paris, hvor de to delte leilighet før hun døde. Barna hans er på mer eller mindre trygg avstand i USA, og hverdagen er preget av ensomhet og rutiner.

Etter et tilfeldig møte, oppretter han kontakt med unge Pauline, som virker å trives i den eldre mannens selskap. Et vennskap utvikles, men Matthew sliter med å se for seg mulighetene for et godt liv. Når barna hans kommer fra USA, fordi de er bekymret for han, må det nøstes opp i såre familiekonflikter…

Jane Eyre (2011) ❤️­ 

Erkebritisk, og tradisjonelt romantisk drama. Denne filmatiseringen av klassikeren til Jane Austen finner du i Filmoteket, og er absolutt verdt å se! Omgivelsene er landlige og byggene er storslagne.

Jane har hatt en tøff oppvekst, uten foreldre, og med en kjølig tante. Hun får en mulighet til et godt liv, når hun får jobb som «huslærer» i hjemmet til den spesielle og mystiske Edward Rochester, som hun etter hvert forelsker seg i. Det viser seg imidlertid at Rochester har en avgjørende hemmelighet, som gjør det hele langt mer komplisert..­­

 

❤️Slumdog millionaire (2008) 

En klassiker å regne! Jamal, en ung gutt fra Bombays slumområde, er bare ett spørsmål fra å vinne 20 millioner rupier i tv-programmet “Vil du bli millionær?”. Men i programmets pause blir han arrestert, mistenkt for juks. Hvordan Jamal vet svaret på alle spørsmålene setter rammen for livshistorien hans, som fortelles med tilbakeblikk.

God filmmusikk, og flotte bilder fra en eksotisk storby topper det hele. I tillegg er det en høyst romantisk fortelling, for Jamal er nemlig mer opptatt av å vinne kjærligheten til barndomsvennen Latika, enn av pengesummen!

❤️Adrift (2018) 

En handlingsdrevet, dramatisk og romantisk film, som aldri blir kjedelig. Tami møter seileren Richard på reise, og blir med han når han får tilbud om å seile en båt fra Tahiti til San Diego. Det som begynner som en romantisk tur, utvikler seg til en kamp om liv og død.

En tradisjonelt oppbygd film med godt skuespill!

❤️ Ta vare på mamma av Shin Kyong-Sook

Tok de mamma for gitt?

Dette er rett og slett den mestselgende romanen i Korea noensinne, ifølge forlaget. En rørende bok, om en families jakt på en mamma som forsvinner brått. Var hun lykkelig? Hva skjedde egentlig den dagen hun ble borte?

Om nære relasjoner og en for oss fremmed kultur.

❤️ Kjære bestemor av Linda Lund Nilsson

Hvor godt kjenner man egentlig sine nærmeste?

Nydelig bok om nære familiebånd, det sagte og det usagte. En bok til ettertanke.

Flere lestetips: 
Hanne Ørstavik: Ti amo. Sykdom og kjærlighet. Om å bære hverandre.
 
Vivian Gornick: “Heftige bånd” Herlig, kaotisk og fargerik fortelling om kvinner og fellesskap i Bronx.
Marcelo Puglia: “Brev til Victoria”. Altoppslukende. Døende far skriver brev til sin nyfødte datter. Stor kjærlighet.
Elisabeth Bergh: “Historien om Arthur Truluv”. En bok om å savne, elske og leve.
 

PS! Du finner de fleste filmene i Filmoteket! 

Finner du ikke boka hos oss, så låner vi det gjerne inn fra et annet bibliotek.

God valentins- og morsdag! 

Translate »