Det er mange som synes at skrekk, mysterie og overnaturlige ting som spøkelser er spennende, men ikke alle har nervene for å se på filmer og serier om det.. Heldigvis finnes det grøsser-romaner som kan være det filmen/serien er basert av eller omvendt.

De fleste har hørt om filmer og serier som IT (1987), Carrie (1974), the shining (1977) av Stephen King, The haunting of Hill House (1959) av Shirley Jackson (Denne boken ble i 2018 filmatisert og ble en veldig populær serie på Netflix.) og så klart Norges berømte krim forfatter Jo Nesbø som har skrevet blant annet Snømannen (2007) og Hodejegerne (2008). Alle disse eksempel er bøker som har blitt filmatisert (noen mer enn en gang).

 

Artikkelen er skrevet av praksisstudent Celine Holte Posejpal.

Andre anbefalinger som er litt nyere:
Asylum. Bokforside. Foto.

Asylum (2013) av Madeleine Roux:

­­­er en New York Times bestselgende serie for ungdoms skrekkromaner av Madeleine Roux. Serien er sammensatt av fire romaner, Asylum, Sanctum, Catacomb, og Escape from Asylum og tre noveller: The Scarlets, The Bone Artists og The Warden. Serien har forskjellige vendinger.

En smak av zommer (2014) av Tor Arve Røssland:

Den mest grusomme bokserien for deg som ikke er lettskremt! Er du tøff nok? De gamle gullgruvene på Bømlo har åpnet, og Max har fått sommerjobb som assistent for den griske gullgraveren Savini. Men i dypet av gruvene skjuler det seg en fæl hemmelighet. Snart står det om liv og grufull død. Vil Max overleve invasjonen av levende døde, og samtidig klare å beskytte jenta han elsker?

The dead house (2015) av Dawn Kurtagich:

­Delvis psykologisk thriller, delvis legende, dette er en foruroligende fortelling som består av dagbokoppføringer, intervjuutskrifter, transkripsjoner av filmopptak og medisinske notater. For 25 år siden brant Elmbridge High ned. Fem mennesker ble drept og en elev, Carly Johnson, forsvant. Nå er det funnet en dagbok i ruinene til skolen. Dagboken tilhører Kaitlyn Johnson, Carlys identiske tvillingsøster. Men Carly hadde ikke en tvilling. . . 

For de som er interessert i noen gamle klassikere:

Jekyll og Mr. Hyde (1886) av Robert Louis Stevenson:
­
For de som kanskje ikke er så glad i å lese så lange bøker så er denne passende. Handlingen foregår i London, en gang på slutten av 1800-tallet. Det var en tid da det skjedde mye snusk i byens mørke bakgater. Sakføreren Utterson får vite av sin venn Enfield om en underlig hendelse som diskuteres i byen, som er knyttet til en viss liten, stygg og ondskapsfull person ved navn Edward Hyde. Han var personen som hadde slått og mishandlet ei lita jente. Enfield var til stede og så at Mr. Hyde ble ilagt en bot som han betalte med en sjekk undertegnet av Doktor Henry Jekyll. Utterson, som er Jekylls advokat, synes dette er underlig og må finne ut av hvem denne «Mr. Hyde» er siden han er hans klients arving. Det viser seg at Dr. Jekyll og Mr. Hyde, hvor forskjellige de enn virker, har mer til felles enn hva Utterson og leseren ville ha trodd.

Frankenstein (1797-1851) av Mary Shelley:

Frankenstein handler om Victor Frankenstein som er besatt av å skape liv og sette vitenskapelige teorier og kjemiske eksperimenter ut i praksis. Han skaper et menneskelignende vesen som han mister kontroll over, med denne besettelsen følger det en forbannelse som vil ramme han og alle han elsker.

Dracula (1847-1912) av Bram Stoker:

­Jonathan Harker blir sendt av advokatfirmaet sitt til Transilvania for å bistå deres nye klient, grev Dracula, som ønsker å bosette seg i England. Reisen er lang og farefull, og han blir stadig advart av ukjente mennesker jo lenger øst han reiser. Vel framme blir han snart grevens fange. Noe av det Harker først oppdager er grevens fascinasjon for blod, hans overnaturlige fysiske styrke, at han ikke trenger å spise, at han bor alene i slottet uten tjenere, at han ikke har speilbilde, at han sover i kister, at han kan tilkalle ulveflokker til sin disposisjon, og at alt i hans slott er eldgammelt, ofte flere hundre år. Disse oppdagelsene får Harker til å ane at det er noe som ikke stemmer, og han innser etter hvert også at greven er et overnaturlig vesen. Han aner også at greven har onde hensikter med å flytte til England.

God lesning! ­ 😈
Translate »