
Hipp hipp hurra! Boktips til nasjonaldagen!
Et knippe bøker som på ulike vis forteller historier om Norge. En god blanding av fakta og fiksjon..
SAKPROSA
- «Norgeshistorier» av Sverre-Gunnar Haga er en humoristisk og annerledes historiebok som handler om øyeblikk og hendelser som ikke nådde inn i historiebøkene. For eksempel da Erna Solberg åpnet dørene til sitt rotete hjem som en del av valgkampen 2013.
- «En frosk i fjorden» er en selvopplevd historie fra franske Lorelou Desjardins. Hun flyttet til Oslo på grunn av drømmejobben og ble raskt litt forundret over nordmenns oppførsel. Forfatteren gir oss et skråblikk på nordmenns væremåte sett utenfra, som resulterer i en veldig underholdende og lærerik bok.
- «Da He-Man kom til Norge» av Ole-Martin Ihle handler om å vokse opp på 80-tallet i Norge, en tid med Rocky- og Indiana Jones-filmer, band som New Kids on the Block og Duran Duran. Det er nok mange som kan kjenne seg igjen i mye av denne fortellingen med 80-talls nostalgi.
- «Brev til en datter» og «Brev til en sønn». Kristin M. Hauge har skrevet to unike historiebøker som er en blanding av personlig og innsiktsfull norgeshistorie. I «Brev til en datter» tar hun utgangspunkt i viktige temaer hun vil fortelle om til sin egen datter samtidig som hun presenterer fem kvinner som alle har vært med på skape viktige forandringer for kvinner i Norge. Hun benytter det samme grepet i den andre boken «Brev til en sønn». Boken tar opp alle forventinger og meninger om gutters oppførsel. Og hun forteller om fem personlige historier om og fra menn. Forfatteren belyser i begge bøkene viktige temaer som likestilling og det flerkulturelle samfunn. Bøkene treffer virkelig, dette er fortellinger som berører og som er aktuell lesning for flere generasjoner.
- «33 utrolige nordmenn» av Telemarkingen Webjørn Espeland inneholder elleville og ukjente historier om eventyrlige nordmenn. Lettleste korte og underholdene historier.
- «Norges uskrevne lover» av Egil Aslak Aursand Hagerup. En humoristisk bok om alle ´lovene´ vi lever etter i hverdagen som vi ikke sier høyt, men de fleste er innforstått med. Boken er et bilde på norsk kultur, som forfatteren selv sier: – Jeg merket fort at det ble et portrett av norsk kultur, og måten vi oppfører oss mot hverandre. Det ble et veldig søtt portrett, faktisk. Nordmenn er sjenerte og snille. Om vi finner en vott på bakken, børster vi av den og henger den opp på nærmeste brøytestikke. De fleste lovene handler om å ta hensyn til andre.
- «200 år på 200 sider» av Frank H. Aarebrot er for de som ønsker et overblikk over Norges historie de siste 200 årene på en lettfattelige måte. Boka er en saklig historiefremstilling samtidig som Aarebrot kommer med sine egne meninger på mange områder. Boken er basert på foredraget Aarebrot holdt i forbindelse med grunnlovens 200-årsjubileum, «200 år på 200 minutter».
- «Norge – et lite stykke verdenshistorie» av Stian Bromark forteller en annerledes historie om oss selv. Boken fremstiller en nyansert og mangfoldig historie om Norge, der forfatteren påpeker at Norge alltid har vært enn del av verden utenfor i motsetning til oppfatningen om Norge som et særegent lite land i utkanten.
- I kunstboka «Elg i solnedgang» fremheves kitsch-bilder. Boken fremstiller mange av disse bildene som blir kalt folkekunst, fordi de ble veldig populære før og etter krigen, samt at motivene er følelsesladde og enkle å forstå. Kulturhistoriker Arne Lie Christensen har sett nærmere på den elskede og forhatte folkelige kunsten. Her er det nok mange som drar kjenselen på bilder de har på hytta eller som kanskje har blitt stuet vekk på loft eller i kjeller.
- «Leve dialekten» av filolog Gunhild Kværness. I denne boken tar forfatteren med leseren på en språkreise gjennom Norge. Omtale fra forlaget: Norge er et langt land med høye fjell og trange daler. Med andre ord: et land med perfekte vekstvilkår for dialekt og mangfold. Leve dialekten er en vandring i dette landskapet – en klok og tilgjengelig bok som tar hele Norge i bruk, skrevet for og om folk flest. Hipp hurra for dialekt og mangfold!
- «Norske tabuer» av finske Sanna Sarromaa er nok en bok som gir et kritisk og nyansert blikk på nordmenn. I omtalen fra forlaget står det: Med boka Norske tabuer ønsker hun å rokke ved konformiteten og kollektivismen som hun mener truer med å gjøre oss alle akkurat like – og like dumme – i dette landet. Hun utfordrer og påpeker det typisk norske, på godt og vondt. Men i likhet med franske Lorelou Desjardin, gjør hun det med kjærlighet. Og derfor blir det en fornøyelig lesning. Lesning som vi har godt av og som kan være til ettertanke.
- «Norgesquiz- 1814 spørsmål om norsk historie» Her kan man virkelig få testet sine kunnskaper om Norge. Boken dekker et vidt spekter innen samfunnsliv, geografi, politikk, kjente nordmenn, idrett, krig, fred, flora og fauna og mye mer. Skrevet av Fredrik Wandrup og Tom Stalsberg.
- «Norske vinnerskaller» inneholder intervjuer med 30 av våre fremste idrettsutøvere, som Petter Northug, Cecilia Brækhus og Magnus Carlsen. Et omfattende verk om mental trening, med en kompleks og grundig tilnærming til hva som kreves for å prestere stort. Skrevet av Bjørge Stensbøl, Anne Marthe Pensgaard og Arne Jørstad Riise
- «Det som ble Norge» Hva ville den norske folkesjela vært uten vår tilknytning til dype dalsøkk, fjorder, fjell og nesten uendelige granskoger? I denne boken blir leseren med på en oppdagelsesferd i Norges historie, fra den spede starten for 2902 millioner år siden og frem til i dag. Underveis får man svar på spørsmål som: Hvorfor ser vi ut som vi gjør? Hva kan en trestokk som har ligget i en myr fortelle oss om klimaendringer? Hvorfor har vi så mange fjorder og fjell? Reidar Müller har doktorgrad i geologi og er også utdannet journalist. (Omtale fra Biblioteksentralen)

ROMANER
- «Hjemlandet og andre fortellinger» H.K.H. Kronprinsesse Mette-Marit og Geir Gulliksen er redaktører for denne boka, hvor de har invitert tolv forfattere til å bidra med noveller og essays. Tema for boka er hva det vil si å være norsk i dag. Finnes det en norsk måte å oppleve verden på, og hva betyr det å være norsk for deg og meg? En antologi som ble utgitt høsten 2019 og som har fått veldig gode anmeldelser.
- «Seks dager i april» av Stein Arne Nistad er en spenningsroman om da krigen kom til Narvik 9. april 1940. En sidevender som er basert på virkelige hendelser fra nær historie, og som er tro mot øyevitneskildringer og historiske fakta. Boken er den første i en serie med tema krig i Nord-Norge.
- «Slekters gang» av Jan Kjærstad kan vel kalles utfordrende lesing. Denne kolossen av en bok er både en slektsroman og en kompleks historiebok om Norge, skildret gjennom ulike tider, med kvinner i hovedrollene. En metafor-rik fortelling som inneholder temaer som litteratur, musikk og arkitektur, historie og geografi, religion, billedkunst og film, biologi, geologi, nasjonalisme og romantikk.
- «Norsk sokkel» av Heidi Linde handler om ulike menneskers hverdag i veldferdsstaten Norge. I 2017 var Norge øverst på FNs liste over verdens lykkeligste land, det gjelder ikke for menneskene i denne boka. Linde skildrer livene til mennesker i fem ulike kommuner i Norge som alle på ulike måter sliter med å være lykkelige. Heidi Linde er kjent for sine treffende skildringer av mennesker på en original og humoristisk måte. Boken ble av litteraturkritiker Marta Norheim kalt en nøkkelroman innen samtidslitteraturen i 2018.
- «Familien på Gidske» fra 2013 er en slektshistorie fra Vestfold skrevet av Karin Bang. Boken var hennes første voksenboken siden 1985, og markerte hennes 85 år jubileum som forfatter. Historien handler om familien Gidske som bor i en kystby i Vestfold på første halvdel av 1900-tallet. Samtidig får vi fortellingen om Norge på denne tiden.
- «Sommer i Norge» av Taran Bjørnstad er en sterk historie om opplevelsene til en enslig mindreårig flyktning som kommer fra Eritrea til Norge. Historien gir ulike perspektiver på fortellingen; fra jentas synspunkter til de forskjellige reaksjonene til menneskene som møter henne. Sommeren tilbringer hun på et asylmottak på Sørlandet, og hennes eneste trøst i den ensomme og usikre hverdagen er den syke hesten hun finner ved en gård i nærheten. En hjerteskjærende, realistisk og viktig bok.
- «Hestekrefter» er debutromanen til Lars Mytting og handler om Erik Fyksens kamp for å drive en nostalgisk bensinstasjon på bygda i Gudbrandsdalen. Det handler også om å miste noe som er trygt og kjært, og hva økt modernisering egentlig gjør med samfunnet vårt. Boken kom raskt på bestselgerlista og passer nok ekstra godt for de som har litt bildilla.

Boktipsene er formidlet av Lise S. Selnes, Horten bibliotek.