Originalt er det kanskje ikke.. Men krim og spenning hører liksom høsten til, og her får du bibliotekarenes egne tips til spenningslitteratur for både voksne og barn:
For voksne
Til døden skiller oss av Jonas Moström
­
­En fotballstjerne, en pilot og en danser blir funnet, med kort tid mellom hverandre, døde med en blå rose i foldede hender. Det er ingen åpenbar sammenheng mellom de døde. Rikskriminalens gjerningsmannsprofileringsgruppe, GMP, med blant annet psykiater Nathalie Svensson og kriminalinspektør Johan Axberg, jobber hardt for å finne morderen. Dessverre er det ikke alltid like enkelt å kombinere drapsetterforskning og familieliv. Både Svensson og Axberg kjenner på utfordringene av denne kombinasjonen.­­
Har de med en seriemorder å gjøre? Eller er det flere mordere/copycats? Hva er så spesielt med den blå rosen? Spennende krim med god driv. Mysterier, mord og andre komplikasjoner uten så mye blod og gørr.
Sankta psyko av Johan Theorin
­Dette er en nifs, psykologisk thriller, men også en krim-historie, satt i en uvanlig ramme. Vi møter Jan, som har fått jobb i en barnehage, som ligger tett inntil en psykiatrisk institusjon (kalt «Sankta psyko») for syke, kriminelle. Barna i barnehagen er barn av pasientene i nabobygget, og kan besøke disse via en tunnel under jorden.Det er tydelig at Jan har et motiv for å ville jobbe nettopp her, men vi får lure på hvorfor gjennom hele boka. Samtidig får vi tilbakeblikk til tidligere faser i hans liv, som viser seg å være relevante. Spenningen opprettholdes nettopp ved at vi lurer på hvem han er, og hva han prøver å oppnå.
Boka fungerer godt for de som liker både skrekk og krimromaner, og som kanskje har en forkjærlighet for rammen av nettopp en mørk og dyster institusjon.
Svarthuset av Peter May 
­​Boka Svarthuset er en stemningsfull og spennende krim fra et ødslig, men vakkert landskap på øya Isle of Lewis, utenfor Skottland. Et bestialsk drap, som ligner mistenkelig på et drap begått på fastlandet, tvinger etterforsker Fin Macleod tilbake til øya han hvor han vokste opp, men ikke har besøkt på mange år. Det veksles mellom etterforskerens tidvis traumatiske barndomsminner og den pågående krim-etterforskningen i nåtid, på en måte som fungerer godt. Du får også innblikk i et strengt religiøst samfunn og en skjebnesvanger tur, basert på en faktisk tradisjon, ut til den fiendtlige klippeøya An Sgeir for å drepe mange hundre havsuler i løpet av to farlige uker.
En spennende krim i eksotiske omgivelser, som også har to oppfølgere.
Beskjed fra de døde av Kathy Reichs
­Rettsantropologen Temperance Brennan bistår kolleger i Guatemala med å identifisere levninger fra tidligere massakre. Så blir hun i tillegg dratt med inn i en sak med fire savnede kvinner i Guatemala by. To av Brennans kolleger blir overfalt på landeveien. Er det er ran slik politiet påstår? Eller har overfallet noe med de forsvunnede kvinnene eller med massakrene å gjøre? Det er tydelig noen som ikke vil at sannheten skal komme frem – både når det gjelder massakrene og de forsvunnede kvinnene.
Utrolig spennende krim med en rettsantropolog i spissen. Vi starter allerede med en uhyggelig sak med massegraver etter grusomme massakre på landsbygda i Guatemala. Den uhyggen forsvinner ikke, men bygger seg opp. Vi vet det kommer til å skje noe. Boka har noen ekle scener, men ikke masse blod.
Kathy Reichs sine bøker er inspirasjonen bak suksesserien Bones. Det kan hende folk som har sett Bones blir overrasket av den mer normale Temperance Brennan Reichs beskriver. Uansett om du har sett Bones eller ikke: Dette er en bok for deg som liker uhyggelig spenning!
For barn
Gjenferdet på Heimvik gods av Lars Mæhle
­​På klassisk påskekrim-vis forsvinner en uerstattelig kunstskatt mens gjestene er samlet i festsalen. En av dem må være tyven- men hvem? Siri og Max tar saken, som bare blir mer og mer mystisk etter hvert som den fører dem gjennom hemmelige ganger og rom. Kan et spøkelse stå bak? Denne fortellingen har alle ingrediensene til et skikkelig herregårds-mysterium!
Dette er en del av serien om Krimteam Siri & Max.
En grufull begynnelse av Lemony Snicket
Tre barn blir brått foreldreløse og overlates til en greve som visstnok er en fjern, fjern slektning. Han er en fæl type, for det eneste han bryr seg om er den enorme formuen barna har arvet. Og han gjør hva som helst for å få kloa i pengene.
Dette er første bok i den mystiske, mørke og humoristiske grøsser-serien Den Onde Greven.
Vampyren av Ewa Christina Johansson
I skolens kjeller går Axel gjennom Den Farlige Døra. Ingen har tidligere turt å åpne den. Egentlig gjør ikke han det heller… men å være ny elev på skolen er ikke alltid lett. Axel vil bevise for fienden sin at han ikke er en feiging. Men han gjør dette først og fremst for Ruth, for det er hennes lillebror som har forsvunnet.
Hva skjuler seg bak døra? Grøss og gru!
Boka er del av Monsterjakten-serien.

God lesehøst! ♥

Translate »