Eller gode bøker som har blitt filmatisert på en god måte..

Vi anbefaler verk der både filmen og boka er verdt det!
Mannen som elsket Yngve av Tore Renberg
Boka om Jarle Klepp ble godt mottatt av både leserne og kritikerne, da den ble først utgitt i 2003! Boken handler om syttenårige Jarle Klepp fra Stavanger, som går på videregående skole sent på 80-tallet. Han går med palestina-skjerf, har en bestevenn han diskuterer politikk med, en kul kjæreste og spiller i band. En dag begynner en ny gutt på skolen, som han blir fascinert av. Yngve er annerledes; han hører på synthpop og spiller tennis, og lojaliteten til den «gamle» gjengen viser seg vanskelig å kombinere med det nye, og spennende, bekjentskapet. Boka er et morsomt tidsbilde fra Stavanger på sent 80-tall, men også en historie som er så mye mer!
Filmen kom i 2008, og skuffet ikke den heller! Her kan man både le og gråte med, og en av de klare fordelene med filmatiseringen er alle de fine bildene fra Stavanger by. Både sår, trist, fin og veldig morsom!

Ikke lei av Stavanger og Jarle Klepp? Fordyp deg med de andre bøkene i denne serien.

 

Brooklyn av Colm Toibin
Brooklyn er en nydelig og lavmælt historie fra Irland, og bydelen Brooklyn i New York i 1950-årene. Eilis Lacey er nært knyttet til sin mor og søster, men det er tøffe tider og vanskelig å finne seg arbeid, og da sjansen byr seg for en jobb i USA, blir det klart at hun ikke har noe annet valg enn å dra.
Det er veldig spennende å følge den noe usikre og beskjedne Eilis sin reise fra sitt trygge hjemsted i Irland til storbyen på andre siden av havet. Filmen skildrer hennes reise utrolig godt med en imponerende tidskoloritt og rørende klump i halsen-stemning, ikke minst på grunn av skuespiller Saoirse Ronan, som portretterer Eilis uforglemmelig bra.
Boken er skrevet av den irske forfatteren Colm Tóibín og filmen er manusført av forfatter Nick Hornby. Boken har vunnet flere priser. I 2012 kåret The Observer den til en av «De 10 beste historiske romanene». Filmen ble nominert til Oscar i 2015.
Brooklyn er et eksempel på et meget vellykket adapsjon fra bok til film, så det er bare å benke seg ned med begge deler, men kanskje en av gangen! 😉
Papillon av Henri Charriere
Denne boka er en klassiker, og selvskreven i samlingen på fengselsbibliotekene våre.
Franske Henri Charrière,  forteller sin egen beretning, i romanform, om sin feilaktige domfellelse og konsekvensene av den. Boken beskriver hans fengselsopphold på fangekolonien Djeveløya i Fransk Guyana, og hans flere rømningsforsøk. Handlingen foregår over hele 14 år, på 30- og 40-tallet, og er en spennende historie, i tillegg til å være en solid kritikk av forholdene i datidens oversjøiske fengsler.
Boka ble filmatisert i 1973 med Steve McQueen i hovedrollen som Charrière, og i 2017 med Charlie Hunnam og Rami Malek. Begge har fått gode IMDB-rangeringer.
God bok, film – eller begge deler ♥
Translate »