Fribyutstilling utenfor biblioteket. Foto.

Bli kjent med Hortens fribyforfatter, Somaya El-Sousi. Se den flotte utstillingen på utsiden av biblioteket i disse dager!

Somaya er fra Gaza, og kom til Horten gjennom fribyordningen i 2019. Hun har fem barn, er poet og har gitt ut fire diktsamlinger i hjemlandet.

Nå jobber hun med å lære seg norsk, skrive tekster, finne oversettere, være ute og formidle, lage egen hjemmeside og, ikke minst, bli kjent med byen sin. Hun går på videregående skole, og stortrives i praksis på restauranten Fishland. Hun har helt fra starten vært veldig glad i Horten, med alt den kan by på av vakker natur og gode opplevelser!

Les mer om Somaya og fribyordningen her og les diktene hennes under ♥

Photo by: Jon Klasbu (www.klasbu.no)

Horten har blitt en friby, men hva er det?

­En friby er en by som har påtatt seg å være vertskap for en forfulgt forfatter, journalist, kunstner, osv. i opptil to år. Fribyene er tilknyttet organisasjonen ICORN (International Cities of Refuge Network), som administrerer denne ordningen. ICORN ble opprettet i Stavanger, på Sølvberget, i 2006. De holder fremdeles til der.

Fribyordningen innebærer at en person som er forfulgt for sine ytringer kommer seg i trygghet, og at vedkommende sikres ro til å gjenoppta sitt arbeide. Fribyforfatterne representerer de mange andre forfattere verden over som er forfulgt, fengslet eller på annen måte brakt til taushet. Ved å være en friby tar byen et viktig standpunkt i forhold til ytringsfrihet, og bidrar også konkret til å hjelpe eller redde et menneske.

Utenriksdepartementet gir ut et årlig stipend til hver friby som skal dekke utgifter forfatterne har i forbindelse med sitt virke. Det er Norsk PEN som administrerer denne ordningen og samtidig har en rådgivnings- og kontaktrolle overfor de aktuelle byene og departementet.

Det finnes i dag over 60 fribyer som er tilknyttet ICORN. Sytten av disse er i Norge, og Horten er en av de siste som har blitt knyttet til ordningen. I Norge bor det nå mer enn 70 nåværende og tidligere fribyforfattere. Disse kommer til landet på kvoten for overføringsflyktninger, og har mulighet til å bli værende i landet også etter at deres formelle status som fribyforfatter er over etter to år. De fleste velger å bli boende i Norge, primært fordi situasjonen i hjemlandet ikke tillater at de kan reise hjem uten fare for forfølgelse og trusler.

Tekst av: Somaya El Sousi ♥ Oversatt fra arabisk av Anna Jansson ♥ Oversatt fra svensk til norsk av Anders Lindqvist v/Diction AS

Sommerfuglpuls

i uttrykkets slumring viser det seg en sommerfuglpuls
som stjeler skjønnheten fra det hvite som dagen har prydet