Ungdomsbibliotekaren tipser om gode ungdomsbøker!

Enkebyen av Thomas Enger
Demningen i den rolige bygda Gravdal brister. Alt blir ødelagt. Stella og faren drar til Enkebyen, der Stellas mor jobber. Veien til Enkebyen er farefull, men byen skjuler enda større farer. Flere unge kvinner har blitt bortført og drept, men ingen gjør noe. Stella og hennes nye venner bestemmer seg for å ta opp kampen og setter seg selv og andre i stor fare. 
Vi kommer inn i etterdønningene etter Vannkrigen. Klimaendringene har gjort det vanskelig for folk å overleve. Ressursene er få. Til den inngjerdede Enkebyen kommer folk for å finne jobb, mat og husly. Eller for å dø slik at resten av familien skal kunne overleve. Fruktbare kvinner blir sett på som det store problemet til overbefolkningen.  
Enkebyen er et uhyggelig sted. Stella er en tøff ung kvinne, men som ikke aner hvilke konsekvenser hennes kamp for sannhet får. Er hun virkelig klar for de farene hun setter både seg selv og andre i? 
Spenningen stiger gjennom hele boka. En tøff og engasjerende dystopi som ikke er så virkelighetsfjern heller.
Første bok i en serie. Jeg venter i spenning på neste bok! 
Boka har utrolig mange omtaler på uprisen.no og er nominert til Uprisen 2020.
 
 
Bare spille ball av Michael Stilson

Fredrik skal snart spille NM-finalen G16 på Lerkendal. Det er Rosenborg mot Brann. Fredriks plan er å herje på høyrekanten som vanlig og bli oppdaget av de store klubbene. Men noen dager før kampen tar faren kontakt og Fredriks liv blir mer komplisert enn han liker. Plutselig er det ikke bare fotballkampen som opptar tankene hans. 

Vinneren av Uprisen 2019! En bok med stort fokus på fotball og den store fotballproffdrømmen, men også familieliv med skilte foreldre og en far som kan bli i overkant engasjert i sønnens fotballkarriere. Og skal han la drømmedama komme i veien for fotballkarrieren hans slik mora hans gjorde for faren? 

Dette er virkelig en drømmebok for fotballinteresserte. Stilson vet hva han skriver om når det gjelder fotball. Er du ikke interessert i fotball, har boka både familiekomplikasjoner og forelskelsesutfordringer å by på.  

 
Slepp meg av Kathrine Nedrejord 

Anna og Amanda har alltid vært bestevenner. For Anna har det vært helt greit at Amanda har tatt styringen. Helt til nå. Anna har møtt Samuel og begynner på en liten løsrivelsesprosess fra Amanda. Amanda liker ikke denne forandringen hos Anna. Med spissfindige og syrlige kommentarer kjemper hun imot Annas løsrivelse. 
En bok om et (usunt) vennskap, om løsrivelse og å finne seg selv. Om kjærlighet og tilhørighet. Livet er ikke alltid enkelt og Anna får kjenne på nettopp dette i boka. Klarer Anna å finne styrken til å fullføre løsrivelsen? 
Dette er en bok som overrasket meg positivt. Den engasjerer og interesserer. Jeg ville filleriste jentene av ulike grunner. Lettlest bok. Boka tok opp flere viktige temaer, blant annet å stole på seg selv og å være stolt av røttene sine (Anna har samiske røtter). Det er ikke alltid så enkelt å verken finne sin indre styrke eller stolthet. 
 
Boktipsene er formidlet av Aase Berit Antonsen, ved Horten bibliotek.
Translate »