Fotomontasje: Bilder av Courtney Hobbs & Ming Jun (Unsplash). Filmcover: Jane Eyre.

Fotomontasje: Bilder av Courtney Hobbs & Ming Jun (Unsplash). Filmcover: Jane Eyre.

 

­For den anglofile finnes det mange muligheter for å reise med både film og litteratur! 

Her er noen tips til trøst for deg som kanskje hadde reiseplaner i 2020!

Noen av bøkene finner du i BookBites, mens andre må du kanskje stikke innom å låne fysisk.

Husk at lydboka også kan være et fint alternativ!

Filmene i artikkelen kan du enten finne hos oss eller i Filmoteket!

 Bøker

Levende og døde i Winsford av Håkan Nesser (2014)

Denne romanen tenderer mot, og er like spennende som, en god kriminalroman. Den tilbyr også en spennende reise i en av Englands nasjonalparker: Exmoor. Boka er full av stemning fra heden, med tåke og villhester, sjarmerende puber med karakteristiske drivere og rykende varm pubmat etter lange gåturer. Hovedpersonen er en kvinne i femtiårene, som har leid seg inn på hytta Darne Lodge i Winsford i hjertet av Exmoor nasjonalpark. Hun skulle egentlig vært i Marokko med mannen sin gjennom mange år.. Men noe har skjedd på veien, som gjorde at hun i stedet endte opp alene, med hunden sin, i Sørvest-England.

Hva som har skjedd avdekkes sakte men sikkert, gjennom tilbakeblikk, parallelt med nåtiden, hvor hun utforsker områdene i nærheten og gjennom det lokale biblioteket gir fra seg akkurat passe med livstegn. Etter hvert som fortellingen drives fremover kommer det frem at Maria og ektefellen hadde betydelige samlivsproblemer. Darne Lodge har også en fortid: to mennesker har begått selvmord i huset. Mystiske ting begynner å skje i tåka på heden, og spenningen ligger i hvordan alt dette henger sammen! En av de bedre bøkene jeg har lest, og ganske så original!

 

Himmel over London av Håkan Nesser (2013)

Samme forfatter som i boka over, men i en langt mer urban ramme. En gammel og syk mann inviterer kjente, venner og familie til en middag i London. En stor hemmelighet skal avsløres for de deltakende. Vi hopper frem og tilbake i tid, og rundt omkring i storbyen. Det hele kan oppleves litt forvirrende i starten, men blir snart så spennende at du gjerne henger med!

Også denne boka spenner mellom kriminalsjangeren og skjønnlitteraturen. Den har både dybde, og den er virkelig spennende! Den omhandler både mord, kjærlighet og bøker – og må bare oppleves! Kanskje kjenner du deg igjen både her og der også, hvis du har et forhold til millionbyen!

 

 

 

Sauebondens liv av James Rebanks (2016)
 

Vi er tilbake i nasjonalparken, men denne gangen lenger nord. Handlingen foregår nemlig i vakre og barske Lake District! Og her får du virkelig respekt for Sauebondens liv og streben. Du får innblikk i gleder og utfordringer ved å drive sauedrift i Nordvest-England. Boken skildrer historier og tanker fra forfatterens eget liv, som selv er nedarvet og innfødt sauebonde.

Arbeidet og slitet ved gården formidles langsomt og nøkternt. Det virker viktig for forfatteren å formidle praktisk intelligens, fremfor akademiske oppnåelser. Skolegangen var ingen dans på roser, men han oppnådde likevel en interesse for bøker og studerte til og med ved Oxford – men dette er på ingen måte hovedfokuset her. De små gledene, innimellom alt slitet, og verdien av å bevisst velge å være sauebonde opphøyes her. En sjarmerende bok!­

 

Svarthuset av Peter May (2009)

I hvert fall om vi bruker den utvidede forståelsen av begrepet Anglofil er denne boka innafor. Boka Svarthuset er en stemningsfull og spennende krim fra et ødslig, men vakkert landskap på øya Isle of Lewis, utenfor Skottland. Et bestialsk drap, som ligner mistenkelig på et drap begått på fastlandet, tvinger etterforsker Fin Macleod tilbake til øya han hvor han vokste opp, men ikke har besøkt på mange år.

Det veksles mellom etterforskerens tidvis traumatiske barndomsminner og den pågående krim-etterforskningen i nåtid, på en måte som fungerer godt. Du får også innblikk i et strengt religiøst samfunn og en skjebnesvanger tur, basert på en faktisk tradisjon, ut til den fiendtlige klippeøya An Sgeir for å drepe mange hundre havsuler i løpet av to farlige uker. En spennende krim i eksotiske omgivelser, som også har to oppfølgere som holdet nivået. Funker godt som avveksling fra tradisjonell sommerlektyre! 🌄

Du finner boka (og oppfølgerne) i BookBites 

 

   Filmer

Jane Eyre (2011)­

Erkebritisk, og tradisjonelt romantisk drama. Denne filmatiseringen av klassikeren til Jane Austen finner du i Filmoteket, og er absolutt verdt å se! Omgivelsene er landlige og byggene er storslagne.Jane har hatt en tøff oppvekst, uten foreldre, og med en kjølig tante. Hun får en mulighet til et godt liv, når hun får jobb som «huslærer» i hjemmet til den spesielle og mystiske Edward Rochester, som hun etter hvert forelsker seg i. Det viser seg imidlertid at Rochester har en avgjørende hemmelighet, som gjør det hele langt mer komplisert..­­

Det veksles mellom etterforskerens tidvis traumatiske barndomsminner og den pågående krim-etterforskningen i nåtid, på en måte som fungerer godt. Du får også innblikk i et strengt religiøst samfunn og en skjebnesvanger tur, basert på en faktisk tradisjon, ut til den fiendtlige klippeøya An Sgeir for å drepe mange hundre havsuler i løpet av to farlige uker. En spennende krim i eksotiske omgivelser, som også har to oppfølgere som holdet nivået. Funker godt som avveksling fra tradisjonell sommerlektyre! 🌄

 

The theory of everything (2014)­

Eddie Redmayne spiller Stephen Hawking i denne prisbelønte, britiske filmen om vitenskapsmannens liv og sykdomshistorie. Boken er basert på Hawkings ekskones biografi, og filmen omhandler også deres tidlige kjærlighetshistorie, når de møtes som unge studenter i Cambridge. Hawkings karriere og hans revolusjonerende teorier vies også plass i denne filmen, men Hawkings alvorlige sykdom, og hvordan denne preger familiens liv, får hovedfokuset.

Filmen er rørende og visuelt vakker, med fantastisk filmmusikk fra nå avdøde filmmusikkskaper Jóhann Jóhannsson.­

 

 

 

 

The Selfish Giant: En himmel av kobber (2013)

England er ikke bare romantikk og landlig idyll. Dette er en sterk og sår fortelling om vennskap, lagt til en belastet bydel i postindustrielle Bradford. Her er også sauer og hester i tåka, men rammen er likevel radikalt annerledes; ispedd slitne grå mur-rekkehus og reaktorlignende konstruksjoner i horisonten.

Utagerende Arbor og rolige Swifty er bestevenner. Førstnevnte utvises permanent fra skolen etter en slåsskamp hvor han forsvarer bestevennen, som blir utvist i et par uker. Hos den lokale skraphandleren Kitten klarer de å få inn noen sårt tiltrengte kroner, ved å samle inn kobberrør. Swifty er imidlertid mest opptatt av hestene hans. Samarbeidet med Kitten byr på utfordringer og vennskapet deres blir satt på prøve.

De unge guttene spiller fantastisk godt, og tittelen spiller på Oscar Wildes novelle Den selviske kjempen.­­­­­

 

Du finner 2 av filmene i Filmoteket! Les mer om tjenesten her! Visste du at du kan filtrere på “United kingdom” i Filmoteket? Gå inn på en av filmene nevnt over, og trykk på “United Kingdom” som land i oversikten under filmen, så får du opp alle filmer med dette kriteriet.

Bok- og filmtipsene er formidlet av Hege Kristine, Horten bibliotek.

Translate »