God litteratur for den voksne leseren..
Anders Totland: «Vintertonar» (2020)
Dette er en stillfaren bok, med mange strenger som ligger og dirrer og vil opp til overflaten. Hovedpersonen Isak har et uavklart forhold til sin far. Nå ligger faren for døden, og Isak tar turen hjem til bygda for å være sammen med ham og søsteren. Hva skjedde da Isak og moren forlot hjemplassen? Hvilke krefter hadde faren, og hva gjorde han med dem? Gamle dagbøker etter moren gir ham noen svar, og samtidig flere spørsmål. Og søsteren Rakel,, som han ønsker å snakke alvorlig med, prater helst om været. Totland skriver lavmælt, intenst og hverdagsliv beskrivende om en vanskelig situasjon.
Vintertonar er forfatterens voksendebutroman, men har mange utgivelser for barn og unge bak seg.
Totland er utdanna kokk, vikarierer som organist og jobbet tidligere som journalist.
 
Linda Bostrøm Knausgård: “Oktoberbarn(2020)
På Fabrikken festes elektroder på bryst og panne. Har du drukket noe I dag? Spist? Snart settes tannbeskyttelsen på, og oksygentilførselen sikres. Sovemiddel sprutes inn i årene og så kommer støtene. Det er som å “drikke mørke”, sier forfatteren.
Linda Bostrøm Knausgård forteller at dette er en behandling hun går gjennom jevnlig, og hun frastøtes av det. Hun merker at hukommelsen svinner etter disse behandlingene. Hun har vært ut og inn av sykehuset i mange år med sin bipolare lidelse, ofte tvangsinnlagt. Med fire små barn er dette en stor påkjenning. Sjokkbehandling I psykiatrien er omstridt, men det gjøres fortsatt. Bostrøm skriver rett fram og ærlig om livets mange vanskeligheter. Boka er et fortvilet og rasende oppgjør med psykiatrien. Sterk lesning!
 
«Fabrikken» av Joanne Ramos (2020)

Kvinnene på Fabrikken har lite frihet. Når de går en tur, må de ha på seg et helsebånd, som registrerer hvor de befinner seg. Ingen utskeielser er lov, men det hender at de sniker til seg en sjokolade i smug. Og de blir ikke omtalt ved navn men ved tall. De ansatte blir kalt koordinatorer. Det sosiale livet er preget av både mistenksomhet og sjalusi: Hvem får mest penger for barnet de bærer fram? Hvem er best ansett? Og det er mye kynisme blant de ansatte, og spesielt hos Miss Yu, som driver Fabrikken. Men det er også gode stunder, med samhold og varme.
Litteraturanmelder Knut Hoem har sammenlignet Fabrikken med «Amtmannens døtre» av Camilla Collet, der de gifteferdige kvinnene står på rad. Og han trekker paralleller til Jonathan Frantzen sine bøker.
Joanne Ramos er filippinsk-amerikansk. Fabrikken er hennes debutroman. Hun ble interessert i emnet da hun leste om indiske kvinner som fødte barn for andre.
«Hoppe etter ruccola: om godt språk, dårlig språk, klart språk og språklig bråk» av Helen Uri (2020)
Vet du hva ordet Indian summer heter på norsk? Jo, husmannssommer. Og hva kommer det av?
Jo, Indian summer er en varm periode som kan komme etter den første frostnatta på høsten. Det er den tiden husmennene kunne bruke til å få inn sin egen avling.
Og visste du at ordet orkide kommer av det greske ordet for testikkel? Det er ikke fordi blomsten ligner på en testikkel, men fordi blomstens løk gjør det.
Dette, og veldig mye mer, får vi en forklaring på i Helene Uris nyeste utgivelse. Det har vært en fornøyelse å lese seg gjennom disse sidene! Her skriver hun blant annet om språklige misforståelser, om språkets foranderlighet, om ullent språk, om kjepphester og irritasjoner, om avbrytende politikere og om oversettelsens umulige kunst. Uri er svært kunnskapsrik, og hun formidler fagstoff på en lett, morsom og forbilledlig måte. Dette er en bok som burde ligge under mange juletrær i år!
 
«1153 Forbløffende fakta» av John Lloyd, James Harkin og John Mitchinson (2014)
Liker du å kunne sære fakta? Er hjernen din fylt av kuriositeter? Da kan denne boken være for deg. Q.I. er et populært program på BBC, hvor Stephen Fry og teamet hans samler inn fakta om de merkeligste ting. Boken er fylt av kuriositeter som «Visste du at det er 14% større sannsynlighet for å dø på din bursdag enn på noen annen dag?», eller «Ozonlaget dufter svakt av geranier». Dette er en god bok å plukke opp, bla gjennom, lese litt her og der, uten å føle at man må lese den fra perm til perm. Men er man glad i sære fakta vil man nok ende opp med å lese fra første til siste side! 
Jodi Picoult: “Historiefortelleren” (2015)
23årige Sage Singer har skader i ansiktet etter en ulykke – og vi må vente til de siste sidene før vi får vite hva som forårsaket skadene…
Sage arbeider som baker – da kan hun jobbe natt når alle andre sover – og slipper stirrende og spørrende blikk. Sage blir venn med Josef Weber, en 95 år gammel mann som nyter stor respekt i den lille byen. Men etterhvert blir historien om Josefs mørke fortid avslørt for Sage – og det viser seg at det ikke er tilfeldig at Josef har “dumpet borti” Sage. Linjer blir trukket tilbake til 2. verdenskrig og konsentrasjonsleiren i Auschwitz, og vi blir presentert for en historie i historien om Sages jødiske bestemor. Litt kjærlighet blir det plass til også… 😊
Amerikanske Judy Picoult har skrevet en sterk historie om hvordan fortiden griper inn i nåtiden.
Sarah Jio: “Morgengry” (2014)
Etter å ha mistet ektemannen James og datteren Ella i en tragisk ulykke, flykter Ada fra New York og leier en husbåt på Lake Union i Seattle. Hun finner en låst kiste i båten – og etterhvert en nøkkel som passer til kisten. Den viser seg å ha tilhørt Penny og Dexter Wentworth som eide båten tidligere. Penny forsvant sporløst fra båten i 1959, og beboerne i nabobåtene på piren lukker seg som østers når Ada forsøker å nøste opp i forsvinningen. Ada blir etterhvert kjent med Alex som bor i en av nabobåtene – kan han hjelpe Ada å komme videre i livet?
Amerikanske Sarah Jio er en Norgesvenn og har en trofast leserskare her hjemme.
En leser sier: “Min eneste innsigelse er at jeg liker Sarah Jios romaner så godt at jeg ikke klarer å lese dem sakte.”
Alexander Leborg: “På vandring uten esel i Cevennene”. (2019)
I 1878 utstyrte den unge, engelske forfatteren Robert Louis Stevenson seg med et esel og la ut på vandring i det franske fjellområdet Cevennene. Vandringen resulterte i boka “På vandring med et esel i Cevennene”, som seinere er blitt en klassiker i reiselitteraturen.
Da vår forfatter Alexander Leborg i 2017 skulle oversette boka til norsk, bestemte han seg likegodt for å gå turen i Stevensons fotspor – dog uten esel 🙂
Morsomt er det å lese om Leborgs opplevelser – hva kan han kjenne igjen fra Stevensons bok – og hva har endret seg på de 140 årene som er gått.  Noe han snart erfarer, er at de små samfunnene som sydet av liv den gang, er i ferd med å dø ut i våre dager.
Spennende å følge han på reisen – og Stevensons klassiker bare MÅ man jo lese når siste side i denne boka er lukket 🙂
God lesning! ♥
Translate »