Bibliotekarer tipser om gode bøker for barn.

Jazz vil bli politihund av Lesley Gibbes og Stephen Michael King (ill.)

 

Jazz vil bli politihund, men det er et lite problem: Han er en søt, liten Bolognesehund. Men Jazz er tøff, rask, smart og dårlig til å gi opp. Han tropper opp til opptaksprøven til politihundskolen. Det er mange hunder som vil prøve seg og ingen er så liten og lodden som Jazz. 

Å drømme stort kan gi deg uante krefter og mot, men kan du drømme for stort? Jazz er en liten tass som ikke gir opp. Han gjør sitt aller beste, selv om alt ser mørkt ut. En skikkelig underdog-bok med mot og styrke. Man skal ikke bare gi opp, fordi ingen har tråkket opp stien foran deg. Noen ganger må man tråkke stien selv, for å oppnå det man vil. Herlig bok og Jazz er herlig lodden og tøff. 
Boka har fine tegninger og passer fra ca 8 år som egenlesning, men fin som høytlesningsbok.  
Boka er første bok i en mysterieserie om pelsdotten Jazz som løser utfordringer på sin egen måte.
Verdens beste pappa av Endre Lund Eriksen
Mads begynner på ny skole og det er kjipt å ikke kjenne noen. Det er så lett å gjøre feil og Mads har gjort en god del av dem. Han begynner å skrive brev til den amerikanske presidentens sønn, så han slipper å gjøre de samme feilene som Mads har gjort, nå som han skal flytte til Det hvite hus. Mads har forresten verdens beste pappa som har lært han tøffing-loven. Hadde bare Mads vært litt flinkere til å følge loven, hadde kanskje ting vært litt bedre. Dette er en lettlest bok i brevsform om å være ny, men ikke minst om det å ikke ha det helt greit hjemme. Hakket i kruset på forsiden sier kanskje sitt? Eller har virkelig Mads «verdens beste pappa»? Det ligger en uhygge i brevene. Vi skjønner tidlig at faren har et ganske varierende humør og at Mads og moren går stille i dørene, når far kommer hjem. For hvilket humør er han i? 
Passer fra ca 10 år, men fin som høytlesningsbok, da også voksne kan ha glede av denne boka.  
Jeg hadde faktisk ikke tenkt å lese boka. Trodde ikke den ville appellere til meg, men en kollega snakket så varmt om den. Jeg er virkelig glad for at jeg leste boka. Den er bra og sterk. 
Zombiefeber av Kristina Ohlsson 
Herbert og venninnen Sally nyter sommerferien, da merkelige ting begynner å skje i bygda. Det er den varmeste sommeren de kan huske. Så begynner folk å bli syke og oppfører merkelig. Nesten samtidig dukker det opp en mystisk mann hos Herbert og farfaren som ønsker å leie et rom. Kanskje mannen har noe med den merkelige feberen som har dukket opp? 
Spennende zombiefortelling med en dæsj farfarproblemer. Herbert må nemlig unngå at farfaren må på gamlehjem. Skjer det, må Herbert flytte og det vil han ikke. Så hva er verst: Farfarproblemene eller zombiene? 
Lettlest spenning og godt tempo gjennom hele boka. Jeg liker zombiehistorier som gir mening og historier som har noe ekstra ved seg. Denne boka har begge deler. Og det herlig med engasjerende hovedpersoner som gir god driv i historien. 
 

Midt i svevet av Arne Svingen 

Didrik hører en sint stemme nede fra stua. Han henter farens revolver og går ned. Skudd blir avfyrt. Både faren og den sinte mannen blir skutt og drept. Livet til Didrik blir ikke det samme igjen. 
Arne Svingen er ikke redd for å skrive om gutter med litt skakkjørt familiesituasjon. Midt i svevet er intet unntak. 
Didrik er en ung gutt som gjør noe ekstraordinært for å beskytte familien sin. Dessverre dør faren og moren klarer ikke ta seg av han. Didrik ender opp hos farfaren som ikke er helt barnevennlig. Det er ingen voksne som  tar seg av han på en ordentlig måte. Det er ikke så enkelt for Didrik å håndtere hendelsen, men han gjør så godt han kan. 
Den eneste som egentlig er der for Didrik er bestekameraten hans, Joakim, som driver blant annet med geriljabrodering. Joakim er en likanes fyr og vennskapet mellom guttene er sterkt og godt. 
Hvis man ser etter en actionfylt bok, er ikke dette boka. Handlingen er ganske stille, men sår og vond. Litt rar innimellom, spesielt de delene om skilpaddene, men engasjerende. En tøff bok for de som vil ha noe litt annerledes å lese 
 
Gjenferdet på Heimvik gods av Lars Mæhle
På klassisk påskekrim-vis forsvinner en uerstattelig kunstskatt mens gjestene er samlet i festsalen. En av dem må være tyven- men hvem? Siri og Max tar saken, som bare blir mer og mer mystisk etter hvert som den fører dem gjennom hemmelige ganger og rom. Kan et spøkelse stå bak? Denne fortellingen har alle ingrediensene til et skikkelig herregårds-mysterium!
Dette er en del av serien om Krimteam Siri & Max.
 
En grufull begynnelse av Lemony Snicket
Tre barn blir brått foreldreløse og overlates til en greve som visstnok er en fjern, fjern slektning. Han er en fæl type, for det eneste han bryr seg om er den enorme formuen barna har arvet. Og han gjør hva som helst for å få kloa i pengene.
Dette er første bok i den mystiske, mørke og humoristiske grøsser-serien Den Onde Greven.
Vampyren av Ewa Christina Johansson
I skolens kjeller går Axel gjennom Den Farlige Døra. Ingen har tidligere turt å åpne den. Egentlig gjør ikke han det heller… men å være ny elev på skolen er ikke alltid lett. Axel vil bevise for fienden sin at han ikke er en feiging. Men han gjør dette først og fremst for Ruth, for det er hennes lillebror som har forsvunnet.
Hva skjuler seg bak døra? Grøss og gru!
Boka er del av Monsterjakten-serien.
 

 

Boktipsene er formidlet av bibliotekarer ved Horten bibliotek.

God lesning!

Translate »